Als de geruchten kloppen, gaat Toshiba binnenkort een vervanger presenteren voor de HD-DVD, de high definition videodisc die eerder dit jaar het onderspit moest delven in de strijd met concurrent Blu-ray.

Volgens berichten in de Japanse media gaat het niet om een volledig nieuw format maar om een verbeterde versie van de normale dvd. Ook komt het bedrijf binnen een half jaar met spelers waarop het nieuwe formaat schijfjes kan worden afgespeeld. Dat meldt de Australische nieuwssite PC Authority.

Als we de berichten mogen geloven, gaan de nieuwe spelers minder kosten dan Blu-ray spelers, wat Toshiba een strategisch voordeel zou moeten verschaffen in de concurrentie met Blu-ray leveranciers. Ook moeten de spelers in staat zijn om ouderwetse dvd's met een aanzienlijk verbeterde resolutie af te spelen. Deze formule is vergelijkbaar met de introductie van de Super Audio CD (SACD) enige jaren geleden. Deze cd's konden in normale spelers worden gedraaid maar lieten een duidelijke verbetering in geluidskwaliteit horen als ze werden afgespeeld op speciale Super Audio machines. De technologie kreeg bij inroductie de nodige publiciteit maar de verkopen vielen dusdanig tegen dat Super Audio nooit echt van de grond is gekomen.