Het heeft maar liefst zeven jaar geduurd, om de nieuwe standaard voor draadloze netwerkcommunicatie te ontwikkelen. Nu is hij dan definitief: de 802.11n standaard.

De kans is groot dat u het niet heeft gemerkt, want Draft 802.11n producten (volgens een voorlopige versie van de standaard) zijn al jaren te koop. Binnenkort kunt u dan eindelijk draadloze netwerkproducten als routers, netwerkkaarten usb-adapters aanschaffen volgens de officiële 802.11n standaard. Nu is het maar te hopen dat de bestaande producten, al dan niet na een firmwareupgrade, plezierig gaan samenwerken met de komende 11n apparaten. Anders bent u gedoemd alleen de bestaande verbindingen met de apparatuur die wel samenwerkt te blijven gebruiken.

Het is onvoorstelbaar dat het zo lang heeft geduurd maar volgens het persbericht van de IEEE-organisatie was het een enorme klus de 400 deelnemers uit 20 landen aan het comité voor de ontwikkeling van de nieuwe standaard op één lijn te krijgen.

De nieuwe 802.11n standaard zorgt voor draadloze ethernetverbindingen met een 10x grotere doorvoersnelheid een veel beter bereik, ook door muren, dan de vorige standaard: 802.11g.