Het browserkeuzescherm dat Microsoft in de Europese editie van Windows 7 wil meeleveren, is oneerlijk. Webbrowser Safari van Apple krijgt daarin een te belangrijke positie.

Dat betoogt Jenny Boriss, die als expert op het gebied van gebruiksvriendelijkheid betrokken is bij de ontwikkeling van webbrowser Firefox. de Europese Commissie stemde onlangs in met een voorstel van Microsoft om Windows 7 in de EU te leveren met een keuzescherm, waarop consumenten kunnen aangeven welke webbrowser ze willen gebruiken.

Met dat scherm komt het softwarebedrijf tegemoet aan bezwaren van de Europese Commissie, die meent dat Microsoft misbruikt van van zijn sterke marktpositie door de bundeling van zijn eigen browser Internet Explorer met besturingssysteem Windows. Aanvankelijk wilde Microsoft, om nieuwe boetes te vermijden, Windows 7 in Europa daarom zonder browser leveren, maar dat plan kon de goedkeuring van Brussel evenmin wegdragen.

Volgorde Op het keuzescherm worden vijf webbrowsers naast elkaar gepresenteerd, op alfabetische volgorde van de naam van de fabrikant. Safari, gemaakt door Apple, wordt daarom als eerste genoemd, gevolgd door Chrome, van Google. Internet Explorer zelf staat in het midden, gevolgd door Firefox (van Mozilla) en Opera, gemaakt door het gelijknamige Noorse softwarebedrijf.

Volgens Boriss, die overigens zegt het stuk op eigen titel te schrijven, wordt Apple door die presentatie voorgetrokken. Onderzoek wijst volgens haar uit dat mensen relatief vaak voor de eerste van een reeks opties kiezen. In dat geval zullen ze dus Safari installeren.

Marktaandeel Boriss stelt voor dat de browsers in een steeds wisselende willekeurige volgorde worden getoond, of worden gesorteerd op huidig marktaandeel. In dat laatste geval zou Internet Explorer volgens haar wel buiten beschouwing moeten blijven, omdat die browser zijn positie op oneerlijke wijze zou hebben verworven. Firefox zou dan, als nummer twee, als eerste genoemd worden.

Kritiek Op Boriss' weblog krijgt het voorstel bijval, maar ook veel kritiek. Zo betogen veel bezoekers dat de keuze voor een webbrowser niet bepaald zou moeten worden door triviale zaken als de volgorde van een lijstje, maar door inhoudelijke argumenten.