KPN zal binnenkort bij bepaalde abonnementen minimumsnelheden voor mobiel internet gaan garanderen.

Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde kwartaalcijfers (pdf). In het document staat dat KPN nieuwe pakketten voor mobiel internet gaat aanbieden voor verschillend gebruik. Deze pakketten zullen gesorteerd zijn op prijs, hoeveelheid datagebruik en gegarandeerde snelheden.

Massaproduct Dat er nieuwe pakketten aan zaten te komen die inspelen op de verschillende wensen van gebruikers was al bekend. KPN liet eerder weten dat mobiel internet inmiddels zo is gegroeid dat het een massaproduct is. Tegenover Tweakers.net vertelde een woordvoerder toen: “Bij een massaproduct hoort geen one size fits all, want verschillende mensen willen verschillende dingen.” Dat KPN minimumsnelheden voor mobiel internet gaat garanderen, is wel nieuwe informatie. Om welke snelheden het zal gaan, wil de provider niet bekendmaken. Feit is dat dit nog nooit eerder gedaan is. Providers vermelden tot nu toe alleen een maximumsnelheid. Het garanderen van een minimumsnelheid is lastig omdat het aantal gebruikers, de capaciteit van het netwerk en het toestel van een gebruikers invloed uitoefenen.

Smartphones KPN kondigt in het verslag een verbetering aan wat betreft de capaciteit en snelheid van het mobiele netwerk om de klanten met een smartphone tegemoet te komen. De provider verwacht dat het aantal consumenten met een smartphone met 50 procent op jaarbasis zal toenemen. Volgens KPN zal een netwerk van hoge kwaliteit resulteren in een “superieure gebruikerservaring”. Dit levert meer klanten op met smartphones die gemiddeld meer geld opleveren dan een klant zonder smartphone. Daarom zal de komende tijd meer geïnversteerd worden in sneller en beter betrouwbaar mobiel internet. Dit zal onder andere bewerkstelligd worden door zendmasten te voorzien van glasvezel.