De Europese Commissie zal providers met lichte dwang gaan aansporen meer te investeren in een nieuwe generatie netwerken.

Dat schrijven onder meer de Britse krant the Guardian en Reuters zondag. Maandag zal Neelie Kroes, Eurocommissaris Digitale Agenda, een toespraak houden waarin meer details bekend moeten worden. The Guardian weet in ieder geval te melden dat Kroes zal dreigen de opbrengsten op de oude netwerken in te perken als er niet genoeg geïnvesteerd wordt in nieuwe netwerken.

Doelstelling De EU wil dat alle Europeanen in 2013 toegang hebben tot internet. In 2020 moet bovendien iedereen toegang hebben tot internet met een snelheid van 30 Mbps en de helft van de huishoudens moet dan zelfs met 100 Mbps kunnen internetten. Naar schatting zal het behalen van deze doelstelling 300 miljard euro gaan kosten, maar volgens Kroes hebben de providers genoeg verdiend aan de oude netwerken om nu fors te investeren.

Prikkelen “Ik wil de providers prikkelen te investeren in nieuwe netwerken”, zal Kroes volgens de Britse krant zeggen. Details zijn echter niet bekend. Volgens Reuters zal de Eurocommissaris tijdens haar toespraak ook spreken over de kosten en opbrengsten van de netwerken.

Netneutraliteit “Het is cruciaal dat de kosten voor toegang tot het netwerk in lijn zijn met de daadwerkelijke kosten”, zal Kroes volgens Reuters zeggen. In Europa is al meerdere malen door providers geopperd dat aanbieders van zware content zoals Youtube, meer moeten betalen voor toegang tot het netwerk. In Nederland is een dergelijke maatregel door de Tweede Kamer onmogelijk gemaakt. Netneutraliteit is opgenomen in de Telecomwet waardoor providers verkeer geen voorrang mag geven.

Kroes noemde de wet eerder nog prematuur. De EU voert momenteel eigen onderzoek uit naar het afknijpen van verkeer door providers.