Microsoft zal in de aankomende versie van zijn Security Essentials-pakket bepaalde malware automatisch verwijderen zonder dat de gebruiker om een bevestiging zal worden gevraagd. Inmiddels is een gesloten bèta aangekondigd.

De aankomende Microsoft Security Essentials-versie krijgt volgens Microsoft een aantal verbeteringen. Naast verbeterde prestaties om de pc tijdens scanacties minder te belasten, belooft het vernieuwde antimalwarepakket verbeterde detectie- en verwijderingsmogelijkheden. Meest in het oog springend is echter de mogelijkheid dat Security Essentials high-impact malware automatisch zal verwijderen. Hierbij zal de gebruiker niet om een bevestiging gevraagd worden, terwijl bij de huidige versie wel interactie van de gebruiker nodig is als er malware wordt gevonden.

Microsoft stelt verder dat de bètaversie van Security Essentials een vereenvoudigde gebruikersinterface zal krijgen. Momenteel wordt een bètatest voor een beperkte groep gebruikers geopend, maar Microsoft zou er naar streven om eind dit jaar een publieke bètaversie beschikbaar te stellen. Security Essentials, dat gratis is te gebruiken op Windows XP, Vista en 7, werd in 2009 geïntroduceerd. Het antimalwareprogramma kwam in de plaats voor Windows Live OneCare, een pakket waarvoor betaald moest worden.