De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar problemen bij de uitrol van het browserkeuzescherm dat Microsoft moet aanbieden bij zijn Windows 7-OS. Microsoft zegt de problemen te zullen oplossen en de termijn te verlengen.

De Europese Commissie zegt dat Microsoft waarschijnlijk heeft gefaald bij het uitrollen van het browserkeuzescherm met de release van Service Pack 1 voor Windows 7. Kopers van het besturingssysteem zouden na het verschijnen van het upgradepakket het venster niet meer zien als ze Internet Explorer voor de eerste keer starten. "Vanaf februari 2011 tot aan vandaag hebben miljoenen Windows-gebruikers in de EU het keuzescherm niet gezien", volgens de Europese Commissie. Microsoft zou bevestigd hebben dat het scherm in die periode niet te zien was. De EU gaat onderzoeken of Microsoft hiermee zijn overeenkomst met de EU uit 2009 schendt.

"Als uit ons onderzoek blijkt dat de overeenkomst is geschonden, kan Microsoft sancties tegemoetzien", zegt Joaquín Almunia, vicepresident van de Commissie en verantwoordelijk voor mededinging. De Europese Commissie zal de zaak met prioriteit behandelen.

Microsoft was in 2009 overeengekomen Europese Windows 7-gebruikers tot en met 2014 een venster voor te schotelen dat een keuze uit verschillende browsers biedt. In maart 2010 rolde de softwareproducent het scherm uit naar gebruikers die Internet Explorer als standaardbrowser hadden ingesteld. De Europese Commissie ging destijds akkoord met dit voorstel van Microsoft, waardoor het bedrijf een miljoenenboete ontliep. Brussel vond dat Microsoft een einde moest maken aan de standaardbundeling van Windows met Internet Explorer, na een klacht van Opera. De Noorse browsermaker vond dat het geen marktaandeel kon opbouwen door de dominante marktpositie van Internet Explorer. Opera klaagde ook daarna nog regelmatig over de implementatie van het scherm.

Update 13.55: "Door een technisch probleem hebben we het browserkeuzescherm niet naar pc's die Service Pack 1 op Windows 7 draaien kunnen brengen", bevestigt Microsoft. Het bedrijf zegt direct na de ontdekking stappen ondernomen te hebben om het probleem op te lossen. Dit zou op 2 juli zijn geweest en de dag daarna zou het scherm weer naar Windows 7-gebruikers gedistribueerd zijn. Tegen het einde van de week zou elke pc die het scherm gemist had dit weer moeten bevatten. Daarnaast biedt Microsoft aan de termijn voor het aanbieden van het keuzescherm te verlengen met 15 maanden.