Microsoft heeft meer bekendgemaakt over Windows 8.1 de grote gratis update van Windows 8 die we later dit jaar kunnen verwachten. Zo biedt de update meer personalisatiemogelijkheden en is er in de nieuwe interface beter te multitasken.

Windows 8.1, voorheen Windows Blue genoemd, is de eerste grote update voor Windows 8 en zal gratis worden voor alle Windows 8-gebruikers. Microsoft geeft aan naar de feedback van gebruikers te hebben geluisterd en heeft ook nieuwe functies toegevoegd. Op het gebied van personalisatie, zoeken, de ingebouwde apps en de Windows Store en cloud-connectiviteit zijn verbeteringen doorgevoerd volgens Microsoft. Veel is gericht op touch maar ook voor gebruikers met muis en toetsenbord zijn er verbeteringen zo kun je zelf aangeven wat er moet gebeuren wanneer je met de muis naar een hoek van het scherm gaat. Ook kun je aangeven dat het startscherm direct naar de Apps view gaat in plaats van de tegels als je dat prettiger vindt werken met muis en toetsenbord. Deze en onderstaande veranderingen kunnen zelf worden getest op 26 juni wanneer Microsoft de Windows 8.1 Previe versie uitbrengt voor consumenten.

Windows 8.1 personaliseren Met Windows 8.1 kun je het besturingssysteem meer naar eigen hand zetten. Microsoft constateerde dat veel gebruikers een foto gebruiken op het ontgrendelscherm en heeft er nu voor gezorgd dat je ook een diavoorstelling van foto’s kunt gebruiken die op het apparaat staan of in SkyDrive. In plaats van een foto kun je ook de achtergrond van je startscherm selecteren. Over foto’s gesproken, die kun je nu ook direct vanuit het ontgrendelscherm nemen zonder eerst te hoeven inloggen. Als achtergrond van je startscherm kun je nu ook een bewegende achtergrond kiezen en zijn er meer kleuren en achtergronden te kiezen. Zoals we al in first look video's van een gelekte Windows Blue-versie zagen, zijn de tegels in verschillende groottes beschikbaar en in te delen. Je kunt nu meerdere apps tegelijkertijd kiezen en verkleinen/vergroten of verwijderen. Gebruikers zouden vaak per ongeluk tegels naar een startscherm hebben gesleept en in Windows 8.1 moet je het langer ingedrukt houden wil je verslepen of de rechtermuisknop gebruiken. Ook het beheren van tegels en apps is makkelijker geworden, apps die je uit de Windows Store installeert worden niet meer automatisch op je startscherm geplaatst maar kun je terugvinden als ‘new’.

Zoeken in Windows 8.1 Microsoft heeft Bing verder geïntegreerd in Windows 8.1 waardoor het zoeken op het web en binnen Windows beter moet worden. Volgens Microsoft de moderne versie van de opdrachtregel (command line). Ook biedt het quick actions om muziek en videos om a te spelen

Apps in Windows 8.1 De Fotos app heeft nieuwe bewerkingsmogelijkheden gekregen en de Muziek app heeft een complete make-over gekregen. Daarnaast komt Microsoft met een aantal nieuwe ingebouwde apps maar welke dat zijn, wordt nog niet bekendgemaakt. Het is in Windows 8.1 ook mogelijk om meerdere apps tegelijkertijd op het scherm te draaien. Helemaal handig als je met meerdere schermen werkt waarbij je op 1 scherm bijvoorbeeld het startmenu hebt en op het andere scherm bepaalde apps draait. Je kunt ook meerdere vensters van een enkele app aan elkaar plakken waardoor je bijvoorbeeld twee webpagina’s dicht naast elkaar kunt bekijken.

Windows Store De Windows Store zal ook worden uitgebreid en zal meer informatie per app geven en ook gerelateerde apps aanraden om het makkelijker te maken nieuwe apps te ontdekken. App updates installeren automatisch op de achtergrond en met de zoekfunctie vindt je sneller de apps waar je naar op zoek bent.

Cloud-connectiviteit In Windows 8.1 kun je direct opslaan op SkyDrive. En wanneer je inlogt op je Windows 8.1-apparaat met je Microsoft Account (standaard Outlook.com) dan worden je instellingen meteen aangepast aan die van je account.

Startknop en PC Settings De nieuwe PC Settings maakt het makkelijker om verschillende instellingen (zoals het draaien van updates) te doen zonder eerst naar de Configuratiescherm op de desktop te hoeven. Ook SkyDrive kan beheerd worden vanuit de nieuwe PC Settings. Wie met de muis linksonder gaat in desktop-modus, krijgt daar het Microsoft logo te zien waarmee je naar het startscherm gaat, nu is dat onzichtbaar en wordt het getoond wanneer je er met de muis overheen gaat maar in Windows 8.1 zie je het logo te allen tijde staan. Je gaat er dan mee naar het Startscherm van de 'modern interface' (voorheen 'metro-interface genoemd) dus een echte terugkeer is het niet.

Internet Explorer 11 Windows 8.1 wordt standaard geleverd met Internet Explorer 11 die nog beter via touch zou werken, sneller pagina’s laad en niet functies herbergt. Een van de functies is het tonen van de adresbalk en het openen van meerdere tabbladen die je ook weer kunt benaderen op andere gesynchroniseerde Windows 8.1 apparaten.