Binnen de Europese Unie zal het vanaf 15 december in 2015 dezelfde tarieven gelden voor bellen en datagebruik in binnen- en buitenland. Providers zullen dan geen extra kosten mogen berekenen wanneer iemand in het buitenland belt of data gebruikt zolang dat binnen de Europese Unie is. 

De Europese Commissie voerde eerder al onderzoek uit waaruit bleek dat 94% van alle Europeanen zijn mobiele dataverbinding beperkt in het buitenland. Eurocommissaris Neelie Kroes maakte zich eerder al sterk voor de afschaffing van de extra kosten voor roaming.

Het Europees Parlement heeft nu een voorstel ingediend om deze roamingkosten te verbieden. Een ander onderdeel van het voorstel is om geen extra kosten meer te laten berekenen of voorrang te geven voor bepaalde diensten. Al het internetverkeer zou gelijk moeten worden behandeld ongeacht het datagebruik, oftewel de neutraliteit van het web moet worden beschermd. 

Het voorstel van het Europees Parlement zal eerst nog door alle lidstaten goedgekeurd moeten worden. Hoe de providers gaan reageren op de aanstaande wetgeving is nog niet bekend. Grotere partijen die in meerdere landen al actief zijn zoals Vodafone en T-Mobile zouden een voordeel kunnen hebben doordat zij in heel Europa voor een dekkend netwerk kunnen zorgen, terwijl relatief kleinere partijen zoals KPN die alleen nationaal opereren het na de wijziging moeilijker kunnen krijgen. Ook zorgt deze verandering ervoor dat het straks voordeliger zou kunnen zijn om abonnementen in een ander land af te sluiten, waardoor providers met elkaar binnen Europa moeten concurreren.