Een reeks nieuwe processors die Intel binnenkort zal uitbrengen, kan constant luisteren naar de stem van gebruikers van Windows 10-computers. 

  

Door 'Cortana, wake up' te zeggen zal het vervolgens mogelijk zijn om een pc uit de slaapstand te halen, meldt Gizmodo nadat Intel de technologie demonstreerde tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie.

Voor de functie is een speciale module in de nieuwe chips verwerkt, die zonder veel energie te gebruiken geluiden kan verwerken. De stem van de gebruiker wordt lokaal herkend, en opgenomen geluiden hoeven dus niet via internet te worden verstuurd.

Eerder werden smartphones van Motorola al voorzien van een soortgelijke functie. Het is nog onduidelijk of de stemherkenning zal werken op alle Windows 10-pc's met een nieuwe Skylake-chip van Intel, of dat er een speciaal soort microfoon voor nodig is.

Windows 10 bevat ook de mogelijkheid om gebruikers te laten inloggen met hun gezicht. Voor gebruik van deze functie, met de naam Hello, is een speciale 3D-camera nodig die de Realsense-technologie van Intel inzet. De nieuwe Skylake-processoren van Intel verschijnen later dit jaar.