In zijn strijd om van Windows 10 het dominante OS te maken, kan Microsoft op veel weerstand rekenen. De recentste tegenstand komt wel uit een erg onverwachte hoek.

 Microsoft doet er alles aan om mensen zo snel mogelijk te laten overstappen naar Windows 10. Wanneer je naar de support van je computerfabrikant belt, is de kans echter groot dat men je aanraadt terug te rollen naar Windows 7 of 8. Uit een jaarlijks rapport van Laptop blijkt namelijk dat supportmedewerkers van zowel Dell als HP het actief afraden om naar Windows 10 over te stappen. De medewerkers gaan zelfs zo ver dat de terugrol van Windows 10 sterk wordt aangemoedigd.

“Ondanks het feit dat we erg toegewijd zijn aan Windows 10, blijft de job van supportmedewerkers om mensen hun computers terug draaiende te krijgen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat we moeten aanraden om terug te rollen naar een oudere versie van Windows,” leggen Dell en HP uit, wanneer hen om meer uitleg wordt gevraagd.

Onverwachte kosten In dit geval moeten we de computerfabrikanten gelijk geven. Computers worden namelijk met een kleine winstmarge verkocht, waardoor het onredelijk is te verwachten dat zij ook upgrades gaan ondersteunen. De extra vragen aan de support van zowel Dell als HP zorgen voor erg veel extra kosten, waar beide bedrijven niet op gerekend hadden.

Met het nieuwe Windows-as-a-service-model van Microsoft, zal het supportmodel voor de computers die we kopen dan ook moeten veranderen. Niks is namelijk gratis in het leven en de extra supportkosten zullen dan ook doorgerekend moeten worden. Daarom kan het zijn dat je in de toekomst meer zal moeten betalen voor de support van je computer. Ook Microsoft kan een duit in het zakje doen en computerfabrikanten geld geven voor het aanbieden van support na upgrades.