Microsoft heeft uitgelegd waarom het allerlei apparaat- en gebruiksgegevens verzamelt in Windows 10. Volgens het bedrijf worden de gegevens gebruikt om snel updates te kunnen uitrollen en voor personalisatie, maar is de verzamelde informatie niet herleidbaar naar personen.

Met een blogpost reageerde Microsoft op de claims van privacyschending die Windows 10 al enige tijd ten deel valt. Het bedrijf uit Redmond wil benadrukken dat het verzamelen van gebruiksgegevens bedoeld is om het besturingssysteem beter te maken, en dat gebruikers te allen tijde de controle blijven houden over wat er precies wordt verzameld.

Specifiek geeft Microsoft aan dat er alleen anonieme gegevens worden verzameld, waaronder het apparaat-id, het type apparaat dat wordt gebruikt en crashgegevens als er iets niet functioneert. Met die gegevens voorhanden wil Microsoft sneller software-updates kunnen uitrollen. Tevens belooft het bedrijf dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er persoonlijke gegevens worden verzameld, en dat gegevens nooit worden gebruikt voor advertenties.

Ondertussen worden er wel gegevens verzameld over hoe mensen hun Windows 10-apparaten gebruiken. Zo kan informatie worden gebruikt voor woordvoorspelling en om informatie te tonen over onderwerpen waar de gebruiker in is geïnteresseerd. Wie niet wil dat gebruiksdata wordt vergaard kan dit uitzetten, aldus Microsoft.

Verder gaat Microsoft de standaardinstellingen voor Family Safety aanpassen; deze functionaliteit zal standaard meer zijn toegespitst op tieners dan op kleine kinderen. Met Family Safety kunnen ouders 'meekijken' met hun kinderen, maar er waren klachten over de hoeveelheid data die wordt doorgegeven. Het idee is dat er bij tieners minder noodzaak tot controle is dan bij kleine kinderen. Microsoft belooft in de toekomst nog nieuwe features voor het bedrijfsleven uit te brengen, gebaseerd op feedback van gebruikers.

Microsoft ligt al enige tijd onder vuur als het gaat om privacy in zijn nieuwe besturingssysteem, onder meer omdat enkele malen is gebleken dat er data wordt uitgewisseld met servers van het bedrijf. Zo wordt de zoek- en informatiedienst Cortana ingezet om gebruiksgegevens mee te verzamelen. Er wordt weliswaar toestemming voor gevraagd, maar ook zonder toestemming lijkt er communicatie plaats te vinden met de servers. Alhoewel Microsoft zijn beleid heeft uitgelegd op zijn blog, zijn specifieke vragen omtrent deze informatie-uitwisseling nog niet beantwoord.