Microsoft heeft bekendgemaakt dat er geen nieuwe edities van Windows Home Server uit zullen komen. In plaats van het besturingssysteem voor thuisservers brengt het concern een 'Essentials'-versie van het reguliere Windows Server uit.

Dat valt te lezen in twee nieuwe faq-documenten van Microsoft over de verschillende edities van het aankomende server-besturingssysteem. Het nieuwe Windows Server 2012 Essentials is gebaseerd op de code van Windows 8 en is primair bedoeld voor kleine bedrijven zonder grote it-afdeling. Het server-OS komt met vijfentwintig gebruikerslicenties.

Essentials is wat betreft features een samenvoeging van Windows Small Business Server 2011 en Windows Home Server 2011. De software haakt voor bepaalde functionaliteit in op clouddiensten van Microsoft. Zo is er bijvoorbeeld geen Exchange Server meer ingebouwd; voor e-mail-diensten kunnen gebruikers een losse Exchange-server draaien maar Microsoft lijkt de nadruk te leggen op zijn Office 365-clouddienst. 

Uit de Home Server-editie zijn enkele features overgeheveld naar Essentials, zoals de ingebouwde server voor mediastreaming via dlna. Of zaken als het dashboard en remote web-login ook onderdeel van Essentials worden is nog niet bekend. De samengevoegde editie moet ongeveer 425 dollar gaan kosten en dat is meer dan tien keer zo veel als de huidige prijs voor Windows Home Server 2011. Er mogen wel vijfentwintig gebruikers, of in totaal vijftig apparaten, met de server verbinden: Home Server beperkte dat aantal tot tien.