Om de kans op dataherstel te maximaliseren is het aan te raden de volgende regels in acht te nemen.

1. Stel de juiste diagnose. Gaat het om een softwareprobleem of een hardwareprobleem? Gebruik bij een hardwareprobleem nooit een softwareoplossing, dit zal het probleem alleen maar verergeren. Neem bij hardwareproblemen altijd contact op met een dataherstelbedrijf.

2. Gebruik een kopie. Maak een bit-getrouwe kopie van de harde schijf waarop de verloren data staan en gebruik deze om de gegevens te herstellen.

3. Voorkom schrijfactiviteit. Zorg ervoor dat er geen nieuwe informatie op de harde schijf wordt geschreven. Gebruik software die al geinstalleerd is of vanaf een bootdisk gebruikt kan worden.

4. Herstel naar ander medium. Herstel data altijd naar een andere partitie of datadrager. Voorkom dat herstelde bestanden andere, nog niet herstelde bestanden, overschrijven.

5. Ken de software. Installeer het dataherstelprogramma op een tweede pc en leer de mogelijkheden van de applicatie. Probeer niet direct met een u nog onbekend programma de data te herstellen, dat zal de kans op fouten alleen maar groter maken.