Het is een vraag die ik vaak gesteld krijg: Hoe kom je in de AppData map en kun je hier ook bestanden uit kopiëren? Voor iedereen die met dit vraagstuk in z'n maag zit, leggen ik het hier begrijpelijk uit...

De Application Data - of AppData - map bevat data die door programma's wordt aangemaakt. Vrijwel ieder programma dat je installeert maakt zijn eigen map aan in AppData en slaat daar informatie op. In theorie hoeven gebruikers zich over deze bestanden geen zorgen te maken. Maar in de praktijk is dat waarschijnlijk anders.

Mijn gepersonaliseerde Microsoft Word templates en Sticky Notes bestand staan in AppData, bijvoorbeeld. Als je een oudere versie van Outlook gebruikt staat de data daarvan waarschijnlijk ook in AppData.

De map is niet eenvoudig te vinden als je de trucs niet kent. De AppData map staat in je gebruikersmap dezelfde locatie dus als Documenten, Muziek en andere bibliotheken (tenzij je ze verplaatst hebt). Maar in tegenstelling tot die mappen is AppData verborgen.

Tenzij je Windows zo hebt ingesteld dat verborgen bestanden of mappen worden weergegeven, kun je hem niet zien. En als je iets niet kunt zien kun je er ook niet op klikken.

AppData snel openen Maar er is een truc waarmee je de map binnen kunt komen. Klik op Start of ga naar de Windows 8 Search-charm, typ %appdata% en selecteer het Roaming bestand.

Waarom Roaming? Omdat de %appdata% omgevingsvariabele niet daadwerkelijk naar de AppData map wijst. Hij wijst naar de Roaming map binnenin AppData.

Dit is een best logisch. De Roaming map bevat het grootste deel van alle bestanden in AppData map, waaronder de bestanden die je het meest waarschijnlijk nodig zult hebben.

En als je echt naar de AppData map zelf wilt, kun je als je eenmaal in Roaming bent op AppData in het Path-veld bovenaan het venster klikken.

Als je daar eenmaal bent, zou je geen problemen moeten hebben met het kopiëren (of back-uppen) van bestanden. Maar pas heel goed op dat je ze niet verplaatst of verwijdert, want dat kan ervoor zorgen dat een programma niet langer werkt.