Microsoft is helemaal niet tegen open standaarden. Alleen de invulling door Economische Zaken deugt niet. "We hebben ons te lang vanuit een valse bescheidenheid stilgehouden." De Tweede Kamer behandelt deze week het actieplan 'Nederland open in verbinding' van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Als de Kamer akkoord gaat met het plan van het kabinet, dan is dit zeer nadelig voor de gezondheid van de Nederlandse softwareindustrie. Dit stelt Theo Rinsema, directeur van Microsoft Nederland. 

In een toelichting op de bezwaren geeft Rinsema toe dat zijn bedrijf niet over één nacht ijs is gegaan om hiermee naar buiten te treden. "We worden gezien als arrogant, Amerikaans ook. Is het dan wel verstandig om dit soort dingen te gaan roepen? Wij hebben besloten van wel. Misschien hebben we ons vanuit een valse bescheidenheid wel te lang stil gehouden."

Standaarden Heemskerk wil het gebruik van open standaarden en open-source bevorderen. Het eerste zorgt ervoor dat de uitwisseling van bestanden van verschillende leveranciers probleemloos verloopt, terwijl open-source betrekking heeft op het gegeven dat de broncode van software openbaar is.

Rinsema: "We zijn niet tegen open standaarden, helemaal niet. We vinden wel dat het plan uitgaat van een heel smalle definitie van standaarden. Zo worden standaarden uitgesloten die worden beheerd door bedrijven." De directeur noemt als voorbeelden formaten als PDF, MP3 en GSM, die niet onder de door Heemskerk gehanteerde definitie van open standaarden vallen. Volgens Microsoft zijn dit 'breed geaccepteerde standaarden'.

In plaats daarvan gaat het actieplan uit van het zogenoemde ODF (OpenDocument Format). Dit wordt niet door Microsoft ondersteund. Microsoft op zijn beurt promoot het concurrerende Open XML-formaat. ODF zou op dit moment nog te veel tekortkomingen kennen, stelt Rinsema.

Open-source Tegen open-source heeft Microsoft nog veel meer bezwaren. "Het is gevaarlijk je blind te staren op open-source. Er zijn tegenwoordig allemaal mengvormen. Het is niet meer simpel óf closed-source óf open-source."

Microsoft ervaart een positieve discriminatie ten aanzien van open-source. "Je komt op de tweede rij terecht. Bij gelijke geschiktheid zal de overheid voorkeur geven aan open-source. Een groot deel van de Nederlandse softwaremarkt wordt hiermee uitgesloten. Het is ook in strijd met de aanbestedingsregels", benadrukt Rinsema.