Veel ouders die worstelen met moderne technologie, wenden zich tot hun kinderen. Jongeren besteden daardoor gemiddeld 216 uur per jaar aan ICT-hulp aan hun ouders. Sociale media blijken het lastigst.

No More Ransom is een initiatief van Europol dat ervoor gezorgd heeft dat meer dan vier miljoen slachtoffers van ransomware-aanvallen geen geld hoefden te betalen aan afpersers. In plaats daarvan biedt No More Ransom gratis ontgrendelsoftware waarmee Europol al vier jaar lang slachtoffers helpt.

De Fraudehelpdesk start vanaf 20 juli, met een campagne tegen nep-advertenties die mensen misleiden om te investeren in cryptovaluta. Deze advertenties misbruiken de naam van bekende Nederlanders en alleen dit jaar is er al voor bijna 2 miljoen euro aan schade gemeld.

Na alle ophef over de videobel- en conferencing-app Zoom is er volop aandacht voor de privacy-aspecten van dit soort programma's waarmee mensen nu veel thuiswerken. VPNgids heeft verschillende apps doorgelicht en raadt bijvoorbeeld ook WhatsApp en Hangouts af.

Vergeet de klassieke terroristische aanslag. De nieuwste aanvallen komen van hackers en richten zich op elektriciteitscentrales, ziekenhuizen, bruggen, sluizen en kernreactoren.