De Staatssecretaris (Economische Zaken) wil dat het voor consumenten duidelijk wordt bij wie ze moeten aankloppen als ze niet akkoord gaan met een al geïnstalleerd besturingssysteem op een net aangeschafte computer. Nu wordt een consument na afwijzing van de licentiebepalingen van de software verwezen naar de fabrikant, maar die schuift de verantwoordelijkheid vaak weer door naar de verkoper van de pc. Onduidelijk blijft zo waar de consument eventueel geld terug kan krijgen voor het ongewenste besturingssysteem.

In een brief aan de branche vraagt Heemskerk donderdag om duidelijkheid voor de consument.

In Nederland worden vrijwel alleen computers aangeboden met het besturingssysteem Windows van Microsoft. Heemskerk heeft daar geen problemen mee, zo laat hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer weten, omdat de markt hierom vraagt. Er zijn ook pc's met een andere besturing of zelfs zonder besturingssoftware te koop. Wel dienen volgens Heemskerk de verkoopvoorwaarden voor consumenten steeds helder te zijn, ook die over de aanschaf van een al voorgeïnstalleerd besturingssysteem.

Eerder liet de staatssecretaris al weten dat mededingingsautoriteit NMa gevraagd is een marktanalyse te maken van de softwaremarkt. Heemskerk heeft overigens geen signalen dat consumenten onvoldoende vrije keuze hebben bij de aanschaf van besturingssoftware voor een pc.