Volgens analisten van Gartner moet Microsoft drastische veranderingen aanbrengen in Windows om de ondergang van het besturingssysteem te voorkomen. Gartner-analisten Michael Silver en Neil MacDonald spraken duidelijke taal tijdens de Gartner ITXpo in Las Vegas. Het tweetal concludeerde dat Microsoft heeft verzuimd Windows aan te passen aan marktontwikkelingen en dat grote hoeveelheden verouderde code en slechte beslissingen ervoor zullen zorgen dat Windows de ondergang tegemoet gaat, tenzij Microsoft drastische stappen onderneemt, meldt InfoWorld.

Gebrek aan vooruitgang De snel groeiende omvang van de Windows-code vormt het grootste probleem. Daardoor wordt het steeds ingewikkelder om snel nieuwe versies te creëren die nieuwe functionaliteiten aan de software toevoegen.

Volgens de analisten is Vista een goed voorbeeld. Microsoft zou gefrustreerd zijn geraakt door het gebrek aan vooruitgang in de vijf jaar durende ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem, en uiteindelijk opnieuw zijn begonnen met Windows Server 2003 als basis: "Dit is dan ook meteen de reden waarom Windows Vista een aantal verbeteringen bracht maar geen grote vernieuwingen".

Geen voordelen aan Vista Het uitblijven van innovaties zou bedrijven ertoe drijven niet over te stappen naar Vista: "De meeste gebruikers zien niet wat de voordelen zijn van Windows Vista en zien niet in waarom ze een dure en ingewikkelde migratie moeten ondergaan voor een besturingssysteem dat in hun ogen niet veel beter presteert dan XP".

Analisten van Forrester Research gaven eerder al aan dat de overstap naar Vista zeer traag verloopt. Vorige maand liet het bedrijf weten dat, aan het eind van 2007, slechts 6,3 procent van de 50 duizend ondervraagde zakelijke computergebruikers met Vista werkt.

Opvallend is bovendien dat vooral gebruikers van het verouderde Windows 2000 voor een overstap hebben gekozen. Het marktaandeel van Windows XP is nauwelijks geslonken.

Teveel tijd in ontwikkeling Volgens de twee analisten van Gartner willen gebruikers vooral een kleinere versie van Windows zien, die ook draait op andere vormen van hardware dan alleen dure desktops. Daarbij zouden gebruikers steeds vaker gebruik maken van applicaties die op meerdere besturingssystemen draaien.

Volgens Silver en MacDonald kost het Microsoft te veel tijd om een nieuwe versie van hun besturingssysteem te bouwen en zal het bedrijf binnen nu en drie jaar worden verslagen door meer innovatie concurrenten. Voor bij webapplicaties en kleine gespecialiseerde apparaten zal Microsoft het lastig krijgen.

Apple doet het beter Het tweetal noemt daarbij de iPhone als voorbeeld: "De telefoon van Apple draait op OS X, maar wanneer Microsoft een handheld maakt, moet er een apart besturingssysteem worden geïnstalleerd omdat Windows Vista te groot is. Dit maakt de ontwikkeling van applicaties, de ondersteuning, en de gebruikerservaring van deze producten ontzettend ingewikkeld. Windows zoals we het nu kennen, moet worden vervangen."

Virtualisatie is de toekomst Volgens het tweetal ligt de toekomst voor Microsoft vooral in de wereld van virtualisatie: "We zien een modulaire en gevirtualiseerde wereld voor ons, waarbij een hypervisor op iedere cliënt en server actief is. Een besturingssysteem, in dit geval Windows, zal draaien op deze hypervisor, maar zal veel lichter, kleiner en meer modulair zijn dan nu. Zelfs de Win32 application programming interface (api) zou dan een module moeten zijn die kan worden ingezet om traditionele Windows-applicaties te ondersteunen. Op andere apparaten zou deze module dan bijvoorbeeld weer niet geïnstalleerd hoeven worden."

Terugwaartse compatibiliteit is het struikelblok Virtualisatie zou ook het probleem van de ondersteuning van verouderde applicaties kunnen oplossen. De eis van gebruikers voor ondersteuning van verouderde software, dwingt Microsoft om extra functies te aan de software toe te voegen.

"Terugwaartse compatibiliteit is één van de dingen die Windows naar de ondergang brengt. Het houdt mensen gevangen in Windows, terwijl het ze tegelijkertijd belemmert om te upgraden. Met behulp van ingebouwde virtualisatie, zouden modules voor compatibiliteit als laag bovenop Win32 kunnen draaien wanneer dat nodig is."

Veranderingen vinden reeds plaats Uit stappen die Microsoft onlangs heeft genomen, blijkt al dat het bedrijf zich bewust is van de positie waarin het zich bevindt, al komen de stappen niet per definitie overeen met de adviezen van Silver en MacDonald.

Zo heeft Microsoft deze week besloten om de beschikbaarheid van Windows XP voor goedkope laptops op te rekken. De software is vanaf 30 juni niet meer te koop, maar Microsoft maakt een uitzondering voor laptops zoals de Eee PC van Asus.

Daarnaast zal de firma in augustus de Hyper-V hypervisortechnologie voor Windows Server uitbrengen. Verwacht wordt ook dat een vroege versie van Windows 7 volgend jaar al zal verschijnen, wat gebruikers van XP in staat zou stellen om Vista geheel over te slaan.