Microsoft brengt Windows 7 uit in twee hoofdsmaken, Home Premium en Professional en drie gespecialiseerde versies, waaronder een speciaal voor netbooks.

Microsoft heeft nu bekendgemaakt dat het voor Windows 7 een stapje terugdoet van de wildgroei aan varianten van Windows Vista. De aankomende nieuwe versie komt in vijf varianten, maar volgens Ralf Becks van Microsoft Nederland bestrijken de twee hoofdvarianten het gros van de markt, en Microsoft zal zich hierop richten met haar marketing.
De twee hoofdsmaken zijn, net als bij Windows XP, één voor de consumentenmarkt en één voor het bedrijfsleven. Dat worden respectievelijk Windows 7 Home Premium en Windows 7 Professional. Beperkte versie voor netbooks Nieuw is de aparte variant voor netbooks, de mini-laptops die een flink groeisegment zijn voor de pc-markt. Die variant is echter de Starter Edition, die bij Windows XP en Vista juist bedoeld is voor lichtere pc’s in ontwikkelingslanden. De Starter-variant is niet alleen uitgekleed, maar heeft ook bepaalde beperkingen ingebouwd. Zo is het niet mogelijk meer dan drie programma’s tegelijk te draaien.
Het is nog niet duidelijk of dat ook achtergrondapplicaties zoals instant messaging betreft. Becks vertelt dat systeemtaken zoals antivirus en antispyware niet meetellen. Hij benadrukt wel dat Windows 7 Starter niet ‘verplicht’ is voor netbooks. Het staat computerproducenten vrij om bijvoorbeeld Home Premium te installeren en leveren. “Starter is voor netbooks met wat lagere hardwarespecificaties, maar het is niet hardwaregebonden. Het gaat om het gebruiksscenario van de eindgebruiker; wil die een eenvoudige netbook voor simpele taken, of wil die meer?”
Exclusief voor ontwikkelingslanden is straks de Home Basic-uitvoering van Windows 7 bestemd. Die kent niet de beperkingen van Starter Edition, maar is ook lichter voor de hardware. Windows 7 lijkt überhaupt vlotter te draaien dan voorganger Vista. Dat is de conclusie van veel testers die de vrijgegeven bèta hebben uitgeprobeerd. Ultimate/Enterprise De Ultimate-uitvoering is volgens Microsoft voor de ‘pc enthousiasteling’. Deze Windows 7-variant is functioneel gelijk aan de Enterprise-uitvoering en voegt BitLocker drive-encryptie en vpn-alternatief DirectAccess toe. Windows 7 Enterprise is alleen verkrijgbaar voor bedrijven met een zogenaamd software-abonnement bij Microsoft.
Ultimate lijkt daarmee buiten het bereik van individuele enthousiastelingen, maar Becks verzekert dat dat niet zo is. Het pakket zal onder de naam Ultimate gewoon in winkels en bij oem’s verkrijgbaar zijn. “Dit is bijvoorbeeld voor zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) die zelf gebruiker en ook beheerder zijn”, vertelt Becks. Zonder Media Player Daarnaast is er formeel nog de uitvoering zonder Media Player, die voor XP en Vista al is uitgebracht. Dit is op last van de Europese Commissie. Deze zogeheten N-editie is er nu van de Home Basic- en de Business-uitvoeringen van Vista, en voorheen van zowel de Home- als de Professional-uitvoeringen van XP.
Voor Windows 7 zal dat ook gelden, maar het is nog niet bekend of dat alleen de twee hoofdvarianten betreft of ook de Starter Edition voor netbooks. Ultimate Edition is de opvolger van XP Media Center en kan natuurlijk niet echt zonder Media Player.
Overigens is er technisch gezien ook nog onderscheid tussen de 32- en 64-bit uitvoeringen. Windows 7 komt net als Vista ook uit voor 32-bit processors en voor Intel- en AMD-chips met 64-bit extensies.