Windows 7 heeft reeds een marktaandeel van 4 procent bereikt. Vista moest daar na introductie in 2007 bijna 6 maanden over doen.

De grens van 4 procent is afgelopen weekend doorbroken. Dat blijkt uit metingen van webanalysebedrijf NetApplications. Opvallend genoeg betreft dat een piek. Op maandag is het gebruik van Windows 7 weer teruggezakt naar zo'n 3,5 procent. Ook daarmee loopt de nieuwe Windows-versie flink voor op zijn voorganger. Vista is in november 2006 uitgekomen voor zakelijke gebruikers en in januari 2007 voor consumenten. De grens van 4 procent is in juni doorbroken, terwijl de 3,5 procent in mei is gepasseerd.

Geen oppepper pc-verkoop De weekendpiek wijst op voornamelijk consumentengebruik van Windows 7. Verder is de sterke opkomst van dat besturingssysteem vooral te danken aan losse verkoop en upgrades. De komst van Windows 7 heeft de pc-markt namelijk geen oppepper gegeven. Ict-nieuwssite DigiTimes meldt op basis van bronnen bij pc-leveranciers dat de pc-verkoop over het algemeen geen stijging vertoont sinds eind oktober. Windows 7 is op 22 oktober uitgekomen voor de consumentenmarkt. Het uitblijven van een stimulans voor de verkoop van pc's is mede te wijten aan het feit dat Windows 7 goed draait op computers die Vista draaien. Voor zover er sprake is van een grote overstap, hoeft dat dus niet een stijging van de pc-verkoop te betekenen. DigiTimes stelt dat dat er ook niet inzit voor dit jaar.

Losse verkoop De verkoop van de nieuwe Windows-versie lag in de eerste week sinds de lancering 234 procent hoger dan die van voorganger Vista in diens eerste week. Dat blijkt uit op eigen houtje verrichte metingen van de Amerikaanse marktmonitor NPD. Die goede verkoop is mede te danken aan kortingsacties van Microsoft, wat dan ook de inkomsten uit Windows 7 drukt. Volgens NPD was er wel even een piek in de pc-verkoop, en wel van 95 procent. Dat was ten tijde van de komst van Vista echter 170 procent.

Ballmer optimistisch Microsoft zelf heeft wel flinke verwachtingen voor de verkoop van Windows 7. Eerder was ceo Steve Ballmer nog wat voorzichtig, maar bij zijn recente bezoek aan Den Haag voorspelde hij goede tijden. Tenminste, mogelijk vooral voor zijn bedrijf. "Tuurlijk, we zien de verkopen van servers en pc’s momenteel drastisch afnemen, maar ik geloof dat een geweldige periode in het vooruitzicht ligt."

De verkoop van software is immers niet één op één verbonden aan die van hardware. Dat was vaak wel het geval, maar de economische crisis heeft de verkoop van beide flink gedrukt. Mogelijk dat het bedrijfsleven de trend kan keren. Indien ondernemingen nog Windows XP draaien, is het echter de vraag of die hardware wel goed genoeg is voor Windows 7. Waardoor dan weer meer budget nodig is; voor het nieuwe besturingssysteem en voor de benodigde hardware.