Van Windows 7 zijn inmiddels "minstens twee keer zo veel exemplaren verkocht als van welk besturingssysteem van Microsoft dan ook in dezelfde periode", hield Microsoft-topman Steve Ballmer zijn aandeelhouders voor. Microsoft heeft in de eerste maand veertig miljoen exemplaren van het besturingssysteem verkocht, zowel rechtstreeks aan consumenten als aan pc-bouwers. Dat is twee keer zo veel als in de eerste maand van het bestaan van zijn voorganger Windows Vista. Ballmer was donderdag (plaatselijke tijd) op een aandeelhoudersvergadering in de staat Washington dan ook lyrisch over de nieuwe software. "Windows 7 is het beste besturingssysteem dat we ooit hebben gemaakt," zei hij. "Het laat mensen dingen sneller en gemakkelijker doen. Consumenten reageren daar op."

Apple Op de bijeenkomst sprak een aandeelhouder niettemin zijn zorg uit over de groeiende populariteit van producten van concurrent Apple, vooral onder jongeren. "Microsoft heeft een slecht imago", meende hij. Ballmer erkende volgens CNet dat er "ruimte voor verbetering" bestond, maar relativeerde het probleem. "Wereldwijd kiezen 96 van de 100 mensen voor een Windows-pc," zei hij. "Maar dat is geen reden om op onze lauweren te rusten, de paar tienden procenten marktaandeel die Apple heeft afgepakt, doen terzake."

Lichter Windows 7 kwam op 22 oktober beschikbaar op de consumentenmarkt. Het moet het teleurstellende Windows Vista doen vergeten, dat door veel gebruikers traag en onhandig werd gevonden, en zeker in het begin niet goed samenwerkte met veel bestaande hard- en software. Windows 7 is lichter en minder opdringerig. Ook profiteert het systeem van de ontwikkeling die computers in de afgelopen jaren hebben doorgemaakt: moderne pc's beschikken ruimschoots over voldoende geheugen om het systeem soepel te laten draaien.

Windows 1.0 Vrijdag is het overigens precies 24 jaar geleden dat een verre voorganger van Windows 7 het levenslicht zag. Op 20 november 1985 lanceerde Microsoft de eerste versie van het besturingssysteem, dat nog niet veel meer was dan een iets aantrekkelijker representatie van het onderliggende tekstgebaseerde MS-DOS. Ook toen was Steve Ballmer zeer enthousiast over de software, zoals een reclamespotje uit die tijd laat zien.