Internet is bijna vol. Er zijn nog zo'n 400 miljoen zogenoemde ip-adressen beschikbaar, minder dan 10 procent van het totaal. Internetbeheerder ICANN roept op tot maatregelen.

Alle computers, mobiele telefoons en andere apparaten met een internetverbinding hebben een eigen, uniek nummer, het zogenoemde ip-adres. Daarvan zijn er in theorie maximaal 4.294.967.296 beschikbaar. Toen de huidige versie van dit Internet Protocol (IPv4) werd vastgelegd, in 1981, leek dat ruimschoots voldoende. Inmiddels zijn de bijna 4,3 miljard ip-adressen echter grotendeels vergeven. Oorzaak van het opraken van de ip-adressen is de explosieve groei van het aantal apparaten dat zo'n adres gebruikt. Niet alleen computers, maar ook bijvoorbeeld mobiele telefoons, muziekspelers, televisies, gameconsoles en steeds meer huishoudelijke apparatuur beschikt over een internetverbinding.

Vol Volgens ICANN, de organisatie die de infrastructuur van internet beheert, duurt het niet lang meer voordat internet vol is. De organisatie zegt dat het moeilijk te voorspellen is wanneer de ip-adressen precies op zullen zijn, maar volgens een heel voorzichtige schatting zijn de laatste adressen over twee jaar vergeven.

Dat hoeft niet onmiddellijk tot problemen te leiden voor de consument: veel ip-adressen zijn uitgedeeld aan internetproviders, maar nog niet daadwerkelijk in gebruik. Die adressen kunnen ze dus aan klanten blijven uitgeven.

Overstappen Toch roept ICANN onder meer internetproviders en telecombedrijven op om zo snel mogelijk over te stappen op een nieuwe versie van het Internet Protocol, IPv6. Dat systeem gebruikt veel langere adressen, waardoor veel meer combinaties mogelijk zijn. Het theoretische maximum aantal ip-adressen komt dan op 3,4 x 1038. Daarmee zijn voor iedere aardbewoner vele miljoenen ip-adressen beschikbaar.

Veiliger IPv6 werd al in 1998 ontwikkeld, maar tot dusverre maken internetproviders weinig haast met de implementatie van het systeem. Volgens ICANN heeft het systeem naast uitbreiding van het aantal beschikbare adressen nog meer voordelen: het protocol zou bijvoorbeeld snellere en veiligere verbindingen mogelijk maken.