Een foute McAfee antivirus update heeft een onontbeerlijk Windows systeembestand in quarantaine gezet op een groot aantal XP-systemen, waardoor de machines onbruikbaar werden.

De machines kwamen in een reboot loop terecht. Vooral Windows XP heeft last van de update, maar er zijn ook meldingen van andere Windows-versies die erdoor in de problemen zijn geraakt, schrijft Guy Bruneau van SANS Internet Storm Center. Machines in een bedrijfsnetwerk worden sneller geraakt door het gebruik van ePolicyOrchestrator, waarmee de definities over het netwerk worden verspreid.

Ziekenhuis in problemen In Amerika melden verschillende media dat naast bedrijven ook veel overheidssystemen plat kwamen te liggen, waaronder computers op een intensive care afdeling van een ziekenhuis. Het probleem is veroorzaakt doordat het Windows systeembestand ‘svchost.exe’ is aangezien voor W32/wecorl.a’. En dat laatste is een virus. Ondertussen heeft McAfee een update uitgebracht om de fout in het DAT bestand te repareren. Daarnaast heeft het een oplossing online gezet. In een blog biedt Barry McPherson, de chef support en klantenservice, zijn excuses aan voor de flater-update.

Windows slopers Het is overigens niet voor het eerst dat McAfee verkeerde updates uitgeeft. In maart 2006 zag het ook al bibliotheken en systeembestanden van Windows aan voor een virus. In januari 2007 legde het Lotus Notes plat. In juli vorig jaar waren het verouderde engines die de problemen veroorzaakten. Maar McAfee is zeker niet de enige die van tijd tot tijd systemen systemen onderuit haalt. In maart van dit jaar bracht BitDefender Windows 64-bit systemen in de problemen. Anderhalf jaar geleden liet een blunder-update van AVG duizenden Windows XP machines crashen. Maar ook Trend Micro en Symantec hebben systemen ooit kreupel gemaakt met verkeerde definities.