De Europese Unie heeft dinsdag alle 27 lidstaten gevraagd te onderzoeken of internetproviders bepaalde diensten blokkeren of 'afknijpen' op een manier die schadelijk is voor de consument.

Het onderzoek richt zich niet alleen op aanbieders van vast internet, maar ook op aanbieders van mobiel internet. Als uit de onderzoeken van telecomwaakhonden in de lidstaten blijkt dat internetaanbieders niet transparant genoeg zijn over de manier waarop zij diensten aanbieden en de aanbieders het voor abonnees te moeilijk maken om over te stappen naar een andere aanbieder, kan de Europese Commissie besluiten nieuwe regelgeving op te stellen. 

Netneutraliteit Voorstanders van netneutraliteit zijn van mening dat alle internetdiensten gelijk moeten worden behandeld. Op deze manier worden concurrentie en innovatie bevorderd. Internetaanbieders zijn het hier niet mee eens en zeggen dat het internetverkeer moet worden gestuurd, om er voor te zorgen dat diensten die veel bandbreedte gebruiken, zoals videostreaming of internetbellen, goed blijven functioneren. Eurocommissaris voor digitale aangelegenheden Neelie Kroes heeft tot dusver een benadering van netneutraliteit gekozen die relatief gunstig is voor bedrijven.

Algemeen geaccepteerd In een rapport dat dinsdag verscheen schrijft de Commissie voor digitale aangelegenheden dat het 'algemeen geaccepteerd' is dat providers sommige diensten 'afknijpen' om zo andere diensten te laten werken. "Het heeft geen gevolgen voor de gebruikservaring van de consument als een e-mail hem een paar seconden later bereikt, terwijl een vergelijkbare vertraging tijdens een gesprek ervoor zorgt dat de gebruikservaring ernstig wordt aangetast of de dienst zelfs compleet nutteloos maakt", aldus de Commissie.

Concurrentie Er zijn volgens de Commissie echter ook tekenen dat sommige providers diensten blokkeren of afknijpen om concurrenten in de wielen te rijden, zoals rivaliserende aanbieders van streaming video. De Commissie wil dat wordt onderzocht of de regelgeving die internetaanbieders dwingt openheid van zaken te geven wel worden gehandhaafd. "Als ik niet tevreden ben, zal ik niet twijfelen stringentere maatregelen te nemen, in de vorm van richtlijnen of zelfs algemene wetten om zo de concurrentie en keuzevrijheid te bereiken die de consument verdient", aldus Kroes. "Als dit onvoldoende is, ben ik bereid het blokkeren van legale diensten en toepassingen te verbieden."