Ongeveer 85 procent van de smartphones die dit voorjaar zijn verkocht, draait Android of iOS. Dat heeft onderzoeksbureau IDC becijferd. Android was goed voor 68 procent van de wereldwijde verkopen en iOS voor 17 procent.

Eerder werd al duidelijk dat Android in Nederland nog altijd snel marktaandeel wint, nu blijkt dat dezelfde trend wereldwijd optreedt. Het marktaandeel van Googles mobiele besturingssysteem groeide van 46,9 naar 68,1 procent. Dat komt vooral door Samsung, die 44 procent van alle Android-toestellen verkocht. Daarmee verkoopt Samsung meer Androids dan de zeven grootste andere fabrikanten van Android-smartphones.

Het marktaandeel van iOS zakte van 18,8 naar 16,9 procent; dat komt vooral omdat de verkopen van de iPhone minder hard stegen dan die op de markt als geheel. Apple verkocht 27 procent meer iPhones, maar het aantal verkochte smartphones nam in een jaar tijd wereldwijd toe met 42 procent. In het voorjaar van 2011 werden er 108 miljoen smartphones verkocht, in het afgelopen voorjaar steeg dat tot 154 miljoen.

 Met Android en iOS stevent de smartphonemarkt af op een duopolie, een markt waarin twee partijen de dienst uitmaken. Het grootste mobiele besturingssysteem na Android en iOS is BlackBerry OS, met een marktaandeel van 4,8 procent. Symbian, tot een jaar geleden marktleider, zakt naar plek 4 met 4,4 procent. Windows Phone steeg met 115 procent en komt nu op plek 5. De stijging van Windows Phone is vermoedelijk grotendeels toe te schrijven aan Nokia, dat sinds eind vorig jaar smartphones met Microsofts mobiele besturingssysteem verkoopt.

 De cijfers zijn berekend door onderzoeksbureau IDC. Waar mogelijk heeft IDC kwartaalcijfers van fabrikanten gebruikt voor de berekening, in andere gevallen moeten cijfers worden gegokt op basis van beschikbare informatie. Diverse onderzoeksbureau publiceren cijfers over de smartphonemarkt, waarbij de trends vaak overeenkomen, terwijl op details verschillen te zien zijn. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel smartphones marktleider Samsung verkoopt.