De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad hebben overeenstemming bereikt over het afschaffen van roamingtarieven. Dat gebeurt in juni 2017. Vanaf volgend jaar april is het maximale roamingtarief voor MB's op 5 eurocent gezet.

De overeenstemming is gemeld door Günther OettingerEuropees commissaris voor Digitale economie en samenleving. Hij spreekt van een doorbraak. Per april 2016 worden de roamingtarieven verlaagd naar 5 eurocent per minuut voor bellen, 2 eurocent voor sms'jes en 5 eurocent per MB voor data.

Met het voorlopige compromis komt een einde aan jarenlang onderhandelen over het afschaffen van roamingtarieven. De Europese Commissie en het Europarlement wilden roaming zo snel mogelijk afschaffen, maar de lidstaten vonden dit te ver gaan en stelden alternatieven voor.

In april stelden de lidstaten voor dat Europese burgers minimaal een week per kalenderjaar moeten kunnen profiteren van een laag tarief voor grensoverschrijdend telefoongebruik. Ze zouden dan zonder extra kosten ten minste vijf minuten per dag over de grens moeten kunnen bellen en minimaal 10MB aan data moeten kunnen verstoken. De Europese Commissie en het Europees Parlement zagen niets in dat voorstel.

Daarvoor was al duidelijk dat de lidstaten pas in 2018 tot afschaffing wilden overgaan terwijl gebruikers vanaf 2016 tot maximaal 5MB per dag zouden mogen roamen vanuit de eigen bundel. Het Europarlement wilde aanvankelijk al eind 2015 een einde aan roamingkosten. Het voorlopige compromis dat nu bereikt is, zet die datum nu dus op juni 2017.

Oud-Eurocommissaris Neelie Kroes zegt tegen BNR Nieuwsradio dat ze teleurgesteld is in de overeenkomst. "Het komt veel te laat, we hebben Europese burgers beloofd roamingkosten eerder af te schaffen. Dat het zolang op zich laat wachten, komt vooral door grote partijen in de industrie, de telco's, die hier grote winsten mee behalen." Kroes zegt dat die telecomproviders allang doorhadden dat roamingkosten iets van het verleden zouden zijn. "Dat zeiden ze tegen mij ook al in een 'bilateraal', 'we weten dat het ouderwets is, maar we gaan ervoor vechten tot het laatste moment'. Daarom duurde het zo lang voor deze overeenkomst is gesloten."