De organisaties achter de usb-specificatie, de USB 2.0 en 3.0 Promotor Groups, hebben een uitbreiding van de specificatie afgerond. Volgens de USB Power Delivery Specification moeten usb-poorten 100W vermogen kunnen leveren.

De originele usb-specificatie voorzag in een lager vermogen voor aangesloten apparaten dan inmiddels door sommige fabrikanten wordt gehanteerd. Met een spanning van vijf volt en een stroomsterkte van 500 tot 900 milliampère werden vermogens van 2,5 tot 4,5W geleverd, maar laadpoorten tot 1,5A, of 7,5W, en zelfs 5A of 25W zijn mogelijk. De nieuwe specificatie moet dat verder opschroeven tot 100W, wat gepaard gaat met zowel een hogere stroom als een hogere spanning.

Aan de specificatie-uitbreiding, de USB Power Delivery-specificatie, werkten onder meer bedrijven als Intel, Dell, HP, Nokia, Renesas en Texas Instruments mee. Poorten zouden in verschillende profielen moeten werken, met 5, 12 of 20V, waarbij stroomsterktes van 1,5, 2, 3 en 5A mogelijk zijn. Dat laatste profiel levert 100W, voldoende om een externe monitor van energie te voorzien met een laptop of om een externe harde schijf aan te drijven zonder losse voedingsadapter.

De specificatie voorziet echter in een bidirectionele uitwisseling van energie. Een laptop zou bijvoorbeeld ook opgeladen kunnen worden via de usb-kabel die naar een monitor loopt, mits de monitor op het lichtnet is aangesloten. Ook het snel opladen van tablets of smartphones is met de USB PD gestandardiseerd. De profielen worden automatisch onderhandeld en zouden met de nieuwste usb 3.0-versie maar ook met oudere usb-standaarden moeten werken.