In een recente uitspraak van de rechter is de toekenning van een subsidie voor een zonneboiler en warmtepomp afgewezen. Volgens de verweerder in de zaak is de installatie niet uitgevoerd door een erkend bedrijf, wat noodzakelijk is voor de aanvraag van subsidie.

Het gaat in dit geval om een beslissing van de rechter na beroep door de appellant (degene die in beroep is gegaan). Op 13 februari 2021 heeft de appellant de zogenaamde ISDE-subsidie aangevraagd voor een zonneboiler en warmtepomp. Op de aangeleverde factuur van de installateur stond een bedrag van € 0,01 euro voor de installatie, controle en inbedrijfstelling van de zonneboiler en warmtepomp. De subsidie-aanvraag is afgewezen, omdat appellant niet heeft aangetoond dat de apparaten zijn geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf, zoals vanaf 2021 is vereist. In bezwaar heeft de persoon een verklaring overlegd waarin de verkoper van de apparaten bevestigt dat hij de installatie heeft uitgevoerd. Volgens het verweer zou de appellant de apparaten zelf hebben geïnstalleerd, die op zijn beurt claimt dat hij slechts een gat in het plafond heeft gemaakt voor de leidingen en plek heeft vrijgemaakt.

Zorg voor een installatiebedrijf als je subsidie wil aanvragen De verweerder geeft aan dat het bedrijf waar de zonneboiler en warmtepomp zijn gekocht valt onder een in het handelsregister als recyclingbedrijf ingeschreven bedrijf - en niet een bouwinstallatiebedrijf. Daarmee is niet voldaan aan de huidige wet- en regelgeving, die is ingevoerd per 1 januari 2021. Daarin staat duidelijk dat de installatie door een bouwinstallatiebedrijf uitgevoerd moet worden. Wanneer je subsidie wil aanvragen voor energiebesparende maatregelen in huis, kun je het beste zorgen voor de installatie door een bouwinstallatiebedrijf. Doe-het-zelvers maken geen aanspraak op subsidie. De jurisprudentie is in elk geval gemaakt.