In Windows 10 vind je al verschillende opties om het startmenu aan te passen, maar het houdt een keertje op. Wil je het echt bont maken, dan heb je hulp van buitenaf nodig. We bekijken software voor het instellen van een alternatief startmenu.

Over het huidige Startmenu blijven de meningen verdeeld. Hoewel Windows 7 al een tijd niet meer wordt ondersteund en het nu niet verstandig is om nog met dit besturingssysteem te werken, denken sommige gebruikers nog met weemoed terug aan het bijbehorende Startmenu. Geen probleem: met wat externe hulp kun je dit type menu ook weer gebruiken in Windows 10. We maken gebruik van Open Shell.

Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, open je het hoofdvenster. Op de tab Start Menu Style kun je in de bovenste helft kiezen voor het type menu: Classic Style, als je het uiterlijk en de werking van Windows 95 verlangt. Kies Classic with two columns voor een klassiek Startmenu bestaande uit een kolom met programma’s en een kolom met systeemlocaties, zoals de map Documenten en het Configuratiescherm. De laatste optie – Windows 7 style – zorgt voor een menu dat je kent van Windows 7. Klik hierna op Select skin om het verdere uiterlijk van het Startmenu te veranderen. Zo kun je onder meer kiezen tussen een Windows 8-schema, een metallic kleurenschema en een Windows Aero-schema.

Ook de startknop kan een ander uiterlijk krijgen. Op de tab Start Menu Style plaats je een vinkje bij Replace Start button. Kies nu de gewenste knop. Klik hierna op Advanced button options. Hier kun je aanvullende instellingen aanpassen, zoals de tekst die verschijnt als je de muis boven de knop houdt. Gebruik je meerdere beeldschermen? Bepaal dan via Show on all taskbars of de startknop moet worden vervangen op alle taakbalken of alleen op het huidige beeldscherm. Open ook eens de tab Customize Start Menu. Aan de linkerkant zie je de huidige indeling van het menu. In het vak rechts vind je alle beschikbare opdrachten. Om een item in het startmenu te plaatsen versleep je het van rechts naar links. Als het item loslaat op een bestaand item, wordt het toegevoegd in de vorm van een submenu.

Bestaande items kun je eenvoudig verwijderen: klik erop met de rechtermuisknop en kies Delete item. Wil je terug naar de oorspronkelijke indeling, dan kies je in hetzelfde menu voor Reset Start Menu. De aanpassingen worden direct zichtbaar in het startmenu, waardoor je direct kunt controleren of die de gewenste uitkomst hebben. Afhankelijk van het type startmenu dat je hebt gekozen, is er ook een tabblad Special Items. Hierop bepaal je of standaardelementen zoals Favorieten en het Configuratiescherm in het startmenu moeten worden opgenomen. Tevreden? Klik op OK.