Onlangs deden we een update uitvoeren met een Windows 7-driver die liefst 140 MB meer opslagruimte in beslag nam dan de Vista-versie. Achteraf bleek dat we een vrachtlading aan ongewenste software rijker waren. De les die hieruit kan worden getrokken? Met het oog op veiligheid staat 'nieuwer' niet altijd gelijk aan 'beter'!

Wees kritisch Installeert u een programma of een driver, kies dan altijd voor de meest uitgebreide installatie. Meestal krijgt u dan een lijst te zien met alle onderdelen van het betreffende product. Loop die lijst aandacht door en kijk kritisch welke onderdelen u nodig hebt en welke niet. Het aantal programma’s dat een toolbar van bijvoorbeeld Google of Yahoo op uw computer probeert te installeren, is inmiddels niet meer te tellen. Zelfs serieuze sofwaremakers als Skype en Adobe deinzen er niet voor terug om deze optie op te dringen. Haal in het opties-venster de vinkjes weg bij onderdelen die u niet nodig hebt en ga dan verder met de installatie. Zo voorkomt u dat ongewenste software wordt geïnstalleerd. Dat is altijd veiliger dan als u dergelijke programma’s achteraf alsnog gaat verwijderen.

Installaties Hardwareleveranciers schrikken er niet voor terug om talloze extra’s bij hun software mee te leveren. Denk bijvoorbeeld aan software voor een ‘customer participation program’, aan een programma waarmee u tonercartridges online aan kunt schaffen of aan de eerder genoemde Yahoo-toolbar, die na een onbewuste installatie ineens in ieder browservenster opduikt. Om uw computer schoon te houden, is het belangrijk om goed na te kijken wat er allemaal daadwerkelijk is geïnstalleerd. Open via Start het Configuratiescherm, klik op Programma’s, Een Programma verwijderen en kijk in de lijst na welke software er tijdens de installatie bij is gekomen. Klik op Geïnstalleerd op om de programma’s in volgorde van installatiedatum te sorteren, zodat het zoeken wat gemakkelijker wordt. U kunt ook uw muis boven Geïnstalleerd op zetten en vervolgens even wachten tot rechts een pijl omlaag verschijnt. Klik op deze pijl en selecteer de datum of de periode waarin de software op de pc is gezet.

Onderdelen Zijn er onderdelen bijgekomen die u niet nodig hebt of die u zelfs niet op uw pc wilt hebben, selecteer deze eventuele ‘bijvangst’ dan. Zodra u in de lijst die in de vorige tip werd genoemd op een ongewenst programma klikt, zal het oorspronkelijke installatieprogramma weer starten en u vragen wat u met het programma wilt doen. Verwijderen is dan veelal een van de mogelijkheden en vaak zult u daar direct voor kiezen . Verwijder alle software die u niet op de pc wilt hebben of die u niet kent en herstart de pc. Laat u bij het selecteren en verwijderen van software niet te snel afschrikken door dreigende teksten van leveranciers.

Let op misleiding Steeds meer software wordt online aangeboden. Dat geldt bijna zonder uitzondering voor drivers en kleinere utilities, maar ook enorme softwarebrokken zoals Office worden inmiddels via internet aangeboden. Software binnenhalen van internet is erg handig, want zodra u bedenkt dat een programma nuttig kan zijn kunt u er bijna direct mee aan de slag. Let daarbij echter wel goed op. De knop waarmee u iets kunt downloaden wordt soms vakkundig verstopt of bijvoorbeeld alleen als tekst weergegeven. Prominent in beeld staat dan een knop met het opschrift DOWNLOAD, die erg uitnodigt om erop te klikken maar die vervolgens heel andere software op uw pc zet, zoals een onechte virusscanner of een programma voor systeemonderhoud dat meer kwaad dan goed doet. Het is dus oppassen geblazen, als u software van internet downloadt.