Google gaat vanaf 1 juni volgend jaar inactieve accounts en limietoverschrijders aanpakken. Reden: de servers lopen over met alle foto’s, e-mails en andere bestanden die niet meer gebruikt worden. Wie vanaf juni twee jaar inactief is óf de limiet voor zijn gratis cloudopslag overschrijdt, raakt z’n bestanden kwijt.

Google doet zijn oproep aan alle gebruikers van zijn diensten Gmail, Google Drive en Google Foto’s. Niemand hoeft nu ogenblikkelijk in paniek te raken: het nieuwe beleid gaat in vanaf 1 juni 2021, dus pas vanaf juni 2023 verdwijnt de cloudopslag van inactieve gebruikers.

Betaalde abonnementen Google is al enige tijd bezig met aanpassingen van zijn opslagbeleid. In september kondigde het bedrijf al aandat de prullenbak in Google Drive na dertig dagen voortaan automatisch geleegd wordt. En vorige maand meldde Google dat er vanaf juni 2021 een einde komt aan de gratis onbeperkte opslag van grote beeldbestanden in de app Google Foto’s. Afgelopen jaar stopte het bedrijf ook al met automatische back-up van foto’s op Facebook en in WhatsApp.
As reden zegt Google dat dit nieuwe beleid nodig is om de servercapaciteit in de hand te houden. Zo ontzaglijk veel mensen maken gebruik van de gratis 15 GB cloudopslag, zegt Google, dat het bedrijf er eenvoudigweg niet tegenop kan bouwen. Tegelijkertijd biedt de techreus echter ook betaalde cloudopslag aan in Google One en op deze manier dwingt het bedrijf zijn grootgebruikers richting dergelijke cloud-abonnementen. Google One kost van € 2,- per maand voor 100 GB opslag tot € 9,99 per maand voor 2 TB.