In september 2013 beantwoordden ruim 5400 bezoekers van de website TabletGuide.nl uiteenlopende vragen over tablets en mobiele abonnementen.

Het onderzoek is uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de huidige tabletmarkt en de wensen van de consument voor de toekomst.

3G internet op een tablet is steeds minder populair. 82% van de ondervraagde tabletbezitters maakt geen gebruik van de 3G- / 4G-functionaliteit, terwijl de tablet die zij bezitten dit wel ondersteunt. Dit is opvallend omdat de tablets met 3G-ondersteuning aanzienlijk duurder zijn bij aanschaf. Dit is een groot verschil met 2011. Toen maakte 62% van de tabletbezitters geen gebruik van de 3G mogelijkheden van hun tablet.

Apps 58% van de tabletbezitters maakt uitsluitend gebruik van gratis apps. 41% van de ondervraagden kiest voor betaalde apps wanneer gratis apps tekortschieten. In 2011 betaalden nog 59% van de gebruikers voor apps, terwijl 32% alleen gratis apps gebruikten.

Beveiliging 58% van de ondervraagde tabletgebruikers heeft geen aanvullende beveiligingssoftware geïnstalleerd om de tablet te beveiligen tegen virussen of malware. 52% van hen gelooft niet dat hun tablet gevaar loopt. 42% weet niet dat aanvullende beveiligingssoftware bestaat. Uit de antwoorden blijkt dat vooral iPad-gebruikers aannemen dat hun tablet geen beveiliging nodig heeft.

Televisie 48% van de tabletbezitters maakt weleens gebruik van een ‘video on demand’ dienst. 45% kijkt met enige regelmaat live televisie via hun tablet. 13% geeft aan dat de live TV mogelijkheden van invloed zijn geweest op de keuze voor een internetaanbieder.

Formaat Meer dan de helft van de ondervraagden (55%) kiest 10 inch als de prettigste tabletafmeting. 2 jaar geleden maakte 67% nog die keuze. 35% heeft liever een kleinere tablet van 7 of 9 inch, tegen 27% in 2011.